toggle navigation
Heeft u vragen? Bel 06-81028559 of mail naar info@cosboheerenveen.nl

Actueel

200 euro extra compensatie energiekosten

Beste mensen,
Afgelopen weekend was in het nieuws dat huishoudens met een laag inkomen 200 euro compensatie kunnen krijgen voor de hoge energielasten.

Zie o.a. dit bericht: Laagste inkomens krijgen 200 euro extra compensatie energiekosten | NOS

Wij hebben hier afgelopen week al veel vragen over ontvangen. Vandaag hebben wij op onze sociale media-accounts een kort berichtje geplaatst om onze inwoners te informeren. Hierbij ook even wat extra informatie voor jullie:

We wachten nog op richtlijnen van het kabinet. Zodra wij de regeling kunnen uitvoeren, maken wij bekend welke inwoners hiervoor in aanmerking komen. En hoe de tegemoetkoming aangevraagd kan worden. De verwachting is dat inwoners van gemeente Heerenveen met een bijstandsuitkering of alleen AOW, het bedrag kunnen aanvragen. We gaan er vanuit dat er begin 2022 meer informatie bekend is hierover.

We adviseren de leden onze website, in de gaten te houden.

Als mensen nu al problemen hebben met het betalen van de energierekening, adviseren wij hen contact te zoeken met de energieleverancier.

Bron: Gemeente Heerenveen

Energie kabobon.

Alle huurders in de gemeente Heerenveen ontvangen in december een brief van de gemeente over de Energie Kado Bon. Hiermee kun je gratis voor € 70,- aan producten krijgen waarmee je energie kunt besparen, zoals ledlampen en tochtstrips. Dat is mooi meegenomen!

Wil je meer weten? Kijk op www.energieloketheerenveen.nl/energiekadobon. Wacht niet te lang, want op = op.

Papieren coronatoegangsbewijs aanvragen.

Zonder coronatoegangsbewijs is vanaf 25 september een bezoek aan bioscoop, restaurant of theater niet mogelijk. Wie geen smartphone heeft kan een papieren toegangsbewijs aanvragen of printen.

Het coronatoegangsbewijs
Mensen hebben vanaf 25 september 2021 een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te komen in onder meer de horeca, de bioscoop, het theater of muziekcentra. Zo'n bewijs is niet nodig in het openbaar vervoer en overheidsinstellingen.

Coronatoegangsbewijs, coronapas, vaccinatiebewijs: wat betekent dat allemaal?
De termen coronatoegangsbewijs, coronapas, coronabewijs, vaccinatiebewijs worden door elkaar gebruikt. In alle gevallen bedoelt men hetzelfde. Het bewijs geeft aan dat iemand aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:

 • is 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd.
 • heeft een negatieve PCR-test of antigeentest die niet ouder is dan 24 uur. Voorlopig zijn de tests gratis.
 • heeft een herstelbewijs dat niet ouder is dan zes maanden.

De coronapas en privacy
De persoon die de coronapas scant, ziet alleen of u toegang krijgt en dus niet of u bent gevaccineerd of een test hebt gedaan. Daarmee is uw privacy beschermd. Wel moet u ook een geldig identiteitsbewijs laten zien. Alleen het papieren bewijs of de CoronaCheck-app is onvoldoende.

Hoelang is de coronapas geldig?
Hoelang de coronapas geldig is, hangt af van het type coronabewijs:

 • Testbewijs
  Dit is afhankelijk van het tijdstip van de test. Die moet minder dan 24 uur geleden zijn uitgevoerd.
 • Herstelbewijs
  Dit is afhankelijk van de datum van het herstelbewijs. Het bewijs mag niet ouder zijn dan zes maanden.
 • Vaccinatiebewijs op papier
  Een jaar geldig. Het bewijs moet daarna opnieuw aangevraagd worden.
 • Vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app
  Geen einddatum.

Coronabewijs op papier aanvragen.

Via internet:
Houd uw DigiD gegevens bij de hand en ga naar https://coronacheck.nl/nl/print/. Volg de stappen om uw coronabewijs uit te printen.

Telefonisch:
Vraag de coronapas aan via telefoonnummer 0800-1351. U krijgt dan contact met een medewerker van de RIVM. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat in het paspoort, de identiteitskaart of het rijbewijs. Schrijf dit nummer voor u zelf duidelijk op. Er wordt ook gevraagd naar uw (meisjes)naam en adres. Nadat uw gegevens zijn ingevoerd ontvangt u binnen vijf werkdagen het coronabewijs per post. Maak een kopie van het bewijs en houd het origineel thuis.

Soms kan men u aan de telefoon niet verder helpen. Er wordt gewerkt met het registratiesysteem van het RIVM. Bent u daarin niet bekend, dan zijn uw gegevens niet doorgestuurd. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

 • U bent gevaccineerd via de GGD maar hebt geen toestemming verleend uw gegevens door te sturen. Bel de GGD voor een papieren coronabewijs. Het telefoonnummer is: 0800-5090.
 • U bent gevaccineerd door of via de eigen huisarts. Bel de huisarts en vraag of deze de vaccinatiegegevens door wil sturen naar het RIVM. Vraag drie dagen later de coronapas aan via telefoonnummer 0800-1351.

Bron: Seniorweb en bewerkt door Henk Dijkstra.

Afscheid van oud bestuursleden van het Cosbo

Afscheid foto

Er komt een tijd dat je een punt achter het werk als vrijwilliger moet zetten. Vrijdag 17 september 2021 om 12.00 uur was het weer zover.

Deze keer waren het; Alje Heinkes, Marianne Vrielink en Anneke Draaisma.

Het gebeuren vond plaats in het zeer mooi gerestaureerde “Paul Krüger”. Het grandcafe draagt nu de naam Paultje. Eerst gezamenlijk koffie met oranjekoek daarna het officiële gedeelte. Wil beet de spits af en sprak Anneke Draaisma toe en ze bedankte haar voor alle gedane werkzaamheden en haar tomeloze inzet. Daarna kwam Frans aan het woord, die als voorzitter kort met Marianne samen gewerkt had. Hij prees haar voor haar inzet als penningmeester en bedankte haar voor de vele uren in de cijfers. Als laatste werd Alje toegesproken als scheidende secretaris. Frans bedankte hem in het bijzonder voor de periode van inwerken en het wegwijs maken in de wir-war van de diverse netwerken en contacten. De vertrekkende bestuurders ontvingen allen een boeket en een boekenbon. Daarna hebben we gezamenlijk genoten van een lunch.